Καταστατικό ΦΙ.Κ.Ο.

 ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ
 ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΦΙ.Κ.Ο.
Άρθρο 1
Επωνυμία – Έδρα - Μέλη
Ιδρύεται κομματικά ανεξάρτητη Δημοτική Παράταξη, κοινωφελής, μη κερδοσκοπική, με την επωνυμία «ΦΙΛΟΙ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΗΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ» και σε αρκτικόλεξο «ΦΙ.Κ.Ο.», με έδρα το Ληξούρι Κεφαλληνίας, υπό τη νομική μορφή σωματείου (αρ. 78 επ. ΑΚ). Μέλος της παράταξης εγγράφεται κάθε ενήλικο άτομο πού κατάγεται από την Κεφαλονιά ή διαμένει σε αυτήν και αποδέχεται τις αρχές της, με έγγραφη αίτησή του προς τη Συντονιστική Επιτροπή, η οποία αποφασίζει αιτιολογημένα.  Κάθε μέλος υποχρεούται να καταβάλει το δικαίωμα εγγραφής και την περιοδική συνδρομή που θα αποφασίσει η Σ.Ε. και έχει δικαίωμα να εκλέγει τα όργανα της παράταξης και να εκλέγεται σε αυτά. Κάθε μέλος αποχωρεί ελεύθερα χωρίς καμία υποχρέωση στο σωματείο. Μέλος αποβάλλεται από την παράταξη, με απόφαση της συντονιστικής επιτροπής και αφού κληθεί σε απολογία, αν παρουσιάζει συμπεριφορά που δεν συνάδει με τους σκοπούς και τις αρχές της ή διαπιστωθεί ότι αποτελεί μέλος άλλης δημοτικής παράταξης. 

Άρθρο 2
Σκοπός-Στόχος
Σκοπός της παράταξης είναι:
Η κατάρτιση προγράμματος δραστηριοτήτων και αγωνιστικών κινητοποιήσεων-πιέσεων προς την Δημοτική Αρχή,  για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην περιφέρεια του Δήμου.
Η επιδίωξη ανάληψης της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Κεφαλονιάς  ή του Δήμου Ληξουρίου - Πάλης, με κάθε νόμιμο και δημοκρατικό μέσο.
 Η διάσπαση του ενός «καλλικρατικού» Δήμου, σε τέσσερεις, της ιστορικής τετράπολης, με έδρες τις πόλεις του Αργοστολίου, Ληξουρίου, Πόρου και Σάμης.
Η επάνοδος των καταργηθεισών Δημοσίων Υπηρεσιών, Αρχών και Οργανισμών στο Ληξούρι και τις άλλες πόλεις της Κεφαλονιάς
Άρθρο 3
Mέσα Επίτευξης Σκοπού
 Ο σκοπός αυτός θα επιτευχθεί με κάθε  νόμιμο μέσο, όπως :
α) Η συμμετοχή της παράταξης στις δημοτικές εκλογές.

β) Η εκλογής των μελών της στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κεφαλονιάς και μελλοντικά, σε περίπτωση διάσπασης του ενιαίου δήμου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ληξουρίου – Πάλλης.

γ) Η ανάπτυξη δεσμών αλληλεγγύης και συναδελφικότητος μεταξύ των μελών της.
δ) Η έκδοση εφημερίδων, περιοδικών και εν γένει παντός εντύπου και η διατήρηση ιστολογίου, ιστοσελίδας και σελίδων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο.
ε) Η οργάνωση εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων, για την επανασύσταση των τεσσάρων Δήμων και άσκησης πιέσεως στην Δημοτική Αρχή για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων.

στ) Η παρακολούθηση, εκτίμηση, προβολή και κριτική του έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η υποβολή προτάσεων για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των δημοτών και κατοίκων της περιοχής.

ζ) Η ανάπτυξη δεσμών, η διάδοση πνεύματος αλληλεγγύης και καλλιέργειας των σχέσεων μεταξύ της Παράταξης και τοπικών, εξωραϊστικών, πολιτιστικών, σχολικών, αθλητικών, μορφωτικών, πνευματικών κλπ συλλόγων.

η) Η διαφύλαξη, προστασία και ανάπτυξη του Κεφαλληνιακού Πολιτισμού.
Ιδίως, η Παράταξη, για την διατήρηση και ανάπτυξη του Κεφαλληνιακού Πολιτισμού επιδιώκει συνεργασία  με την Φιλαρμονική Σχολή Ληξουρίου, την οποία βοηθά στο έργο της με κάθε πρόσφορο τρόπο, όταν αυτό ζητηθεί, χωρίς εννοείται καμία επέμβαση στα εσωτερικά θέματα του σωματείου αυτού.
Άρθρο 4
Αρχές και Όργανα της Παράταξης
Αρχές και όργανα της Παράταξης είναι:
α] Η Γενική Συνέλευση
β] Η Συντονιστική Επιτροπή
γ) Η Επιτροπή Δημοτικού Συμβουλίου.
δ) Οι Θεματικές Επιτροπές.
ε) Η Ελεγκτική Επιτροπή.
Άρθρο 5
Γενική Συνέλευση
Ανώτατο όργανο της Δημοτικής Παράταξης αποτελεί η Γενική Συνέλευση.
Συγκαλείται τακτικά κάθε (1) έτος, την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου, από την Συντονιστική Επιτροπή, η οποία καταρτίζει την ημερήσια διάταξη.
Έκτακτα συγκαλείται όταν το αποφασίσει Συντονιστική Επιτροπή ή το ζητήσουν με αίτησή τους το ένα δέκατο (1/10) των μελών της Παράταξης.
Για να είναι έγκυρη η Γ. Σ., στην πρώτη της σύγκλιση πρέπει να είναι παρόντα τουλάχιστον το 50% +1 των μελών της. Σε περίπτωση μη απαρτίας επαναλαμβάνεται μετά από τρεις (3) ημέρες και απαρτία υπάρχει με όσα μέλη και αν είναι παρόντα. Οι αποφάσεις της λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία των παρόντων ταμειακώς εντάξει μελών της.
Η Γενική Συνέλευση εκλέγει με φανερή ψηφοφορία τριμελές προεδρείο το οποίο αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα και ένα απλό μέλος. 
Το Προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης διευθύνει η διαδικασία, συντάσσει και υπογράφει τα πρακτικά της.
Η Γενική Συνέλευση αποφασίζει για όλα τα ζητήματα που αφορούν την Δημοτική Παράταξη όπως:
1) Εγκρίνει ή τροποποιεί το πρόγραμμα, τις Καταστατικές Αρχές της και το Καταστατικιό της.
 2) Αποφασίζει το πρόγραμμα δράσης της ανάμεσα σε δύο Γ. Συνελεύσεις.
3) Εγκρίνει τον οικονομικό απολογισμό και προϋπολογισμό της Δημοτικής Κίνησης.
4) Εκλέγει τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής και τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής, με ξεχωριστά ψηφοδέλτια και μυστική ψηφοφορία.
5) Εκλέγει με μυστική ψηφοφορία, συγκαλούμενη κατά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου των αυτοδιοικητικών εκλογών ή και πριν από αυτήν, τον Υποψήφιο Δήμαρχο της Παράταξης
6) Ελέγχει και εγκρίνει τις αποφάσεις και τις πράξεις της Συντονιστικής Επιτροπής, την οποία και παύει προ της λήξεως της θητείας της με πλειοψηφία των 3/4 του συνόλου των μελών της.
7) Αποφασίζει για τη στάση, τις θέσεις και το πρόγραμμα της Δημοτικής Κίνησης στις εκλογικές αναμετρήσεις.
8) Αποφασίζει για την διάλυση του σωματείου με πλειοψηφία τουλάχιστον των 4/5 του συνόλου των μελών της.
Η εκάστοτε Γ. Σ. που αποφασίζει τη συμμετοχή της Κίνησης στην εκλογική αναμέτρηση, εκλέγει και την ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ η οποία πλαισιώνει τη Σ. Ε. και συναποτελούν το όργανο που έχει την ευθύνη της διενέργειας και το συντονισμό του προεκλογικού αγώνα.
Άρθρο 6
Συντονιστική Επιτροπή
Η Δημοτική Παράταξη ΦΙ.Κ.Ο. συντονίζεται και εκπροσωπείται από ενδεκαμελή Συντονιστική Επιτροπή η οποία φροντίζει για την υλοποίηση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης, αποφασίζει για όλα τα θέματα που προκύπτουν το χρονικό διάστημα ανάμεσα σε δύο Γενικές Συνελεύσεις της Κίνησης, αναλαμβάνει τη διαχείριση και έλεγχο των οικονομικών της, έχει την ευθύνη λειτουργίας και έκφρασης της Δημοτικής Κίνησης, την προβολή των θέσεών της, την διοργάνωση εκδηλώσεων, τη σύγκλιση της Γ. Σ. κλπ.
 α) Η Συντονιστική Επιτροπή εκλέγεται, κατά τα εννέα (9) μέλη της και τον Πρόεδρό της, κάθε δύο έτη, την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, από την Γενική Συνέλευση με μυστική διά ψηφοδελτίων ψηφοφορία, με ξεχωριστά ψηφοδέλτια για Πρόεδρο και Συντονιστική Επιτροπή. Εκτός των τακτικών μελών της συντονιστικής επιτροπής εκλέγονται και άλλα πέντε (5) μέλη, ως αναπληρωματικά, κατά σειράν επιτυχίας. Η νέα Σ.Ε., αφού συνέλθει σε συνεδρίαση με φροντίδα του μέλους που πλειοψήφησε, συγκροτείται σε σώμα 7 ημέρες από την εκλογή της και με φανερή ψηφοφορία εκλέγει τον Αντιπρόεδρο, τον Γραμματέα, τον Ταμία και τον Έφορό της.
β) Στην συντονιστική επιτροπή μετέχει υποχρεωτικά και ο Υποψήφιος Δήμαρχος της Παράταξης στις τελευταίες εκλογές. Αν η Παράταξη δεν κατέλθει στις εκλογές ή αν ο Υποψήφιος Δήμαρχος εκλεγεί Πρόεδρος της Παράταξης, τότε η Σ.Ε. επιτροπή εκλέγεται κατά τα δέκα (10) μέλη της και τον Πρόεδρό της.
γ) Η Σ.Ε. συνεδριάζει τακτικά τουλάχιστον δύο [2] φορές τον μήνα σε ώρες και μέρες που ορίζει ο πρόεδρος και ανακοινώνει 2 μέρες πριν. Βρίσκεται δε σε απαρτία όταν παρίστανται τα πέντε από τα μέλη της.
Έκτακτα συγκαλείται όποτε το κρίνει απαραίτητο ο Πρόεδρος ή δύο τουλάχιστον μέλη της, τα οποία και θα ορίζουν τους λόγους και τα θέματα  της συγκλήσεως. Τα θέματα συζήτησης ορίζονται από τον πρόεδρο και πρέπει να αναφέρονται στην πρόσκληση των μελών, καθώς και στην αρχή του πρακτικού της συνεδριάσεως.
δ] Οι αποφάσεις της Σ.Ε. παίρνονται με απλή πλειοψηφία των παρόντων μελών και σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του προέδρου.
ε] Κάθε μέλος της Σ.Ε. που απουσιάζει αδικαιολόγητα σε 4 συνεδριάσεις συνέχεια ή σε 15 αδιάκριτα, αντικαθίσταται.
στ] Οι συνεδριάσεις της Σ.Ε. είναι ανοικτές στα μέλη της Δημοτικής Παράταξης.
ζ] Για τις δύο τακτικές συνεδριάσεις της Σ.Ε. κάθε μήνα συντάσσονται πρακτικά, έστω και αν δεν υπάρχουν θέματα συζήτησης, για να αποδεικνύεται η παρουσία των μελών της.
Άρθρο 7
Όργανα της Συντονιστικής Επιτροπής και Αρμοδιότητές τους
Η Σ. Ε. αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τον Γραμματέα, τον Ταμία, τον Έφορο και έξι (6) απλά μέλη.
Ο Πρόεδρος της Σ.Ε. διευθύνει τις συνεδριάσεις της, θέτει ζητήματα σε ψηφοφορία, συντάσσει σε συνεργασία με τον γραμματέα την ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων της , υπογράφει μαζί με τον γραμματέα κάθε έγγραφο εξερχόμενο, υπογράφει μαζί με τον Ταμία τα εντάλματα πληρωμών και εκπροσωπεί την Δημοτική Παράταξη στις δικαστικές αρχές και στις εξώδικες σχέσεις της απέναντι σε κάθε αρχή και τρίτο. Ο Αντιπρόεδρος αναπληρώνει σε όλες του τις αρμοδιότητες τον Πρόεδρο, απόντα ή κωλυόμενο. Ο Γραμματέας διεκπεραιώνει τις υποθέσεις της Παράταξης, τηρεί τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Σ.Ε., την αλληλογραφία, κρατά τη σφραγίδα και το αρχείο της Δημοτικής Παράταξης και συνυπογράφει μαζί με τον πρόεδρο κάθε έγγραφο της Παράταξης. Τον γραμματέα κωλυόμενο αναπληρώνει κάποιος από τους λοιπούς συμβούλους. Ο Ταμίας εισπράττει τα έσοδα της Παράταξης με διπλότυπες αποδείξεις που φέρουν τη σφραγίδα της Παράταξης  και την υπογραφή του ίδιου και του προέδρου, κάνει κάθε πληρωμή με εντάλματα που εκδίδονται με έγκριση της δαπάνης από την Σ.Ε., σφραγισμένα με την σφραγίδα της Παράταξης. Ο Έφορος αναλαμβάνει τον τομέα οργάνωσης δημοσίων σχέσεων και προβολής.
Άρθρο 8
Δημοτική Επιτροπή
Η δημοτική επιτροπή αποτελείται από το σύνολο των αιρετών μελών της Παράταξης, καθώς και  την Σ.Ε..
Στις συνεδριάσεις της Προεδρεύει ο Υποψήφιος Δήμαρχος της Παράταξης στις τελευταίες εκλογές και αυτού απόντος ή κωλυόμενου ο πλειοψηφήσας Δημοτικός Σύμβουλος.
Σκοπός της είναι η προετοιμασία των θέσεων της Κίνησης στα δημοτικά συμβούλια και τα νομικά πρόσωπα, οι προτάσεις για τη στελέχωση των νομικών προσώπων, η ενημέρωση της Σ. Ε. για μείζονα θέματα. Σε περίπτωση που στην Παράταξη ανήκουν από εννέα (9) και πάνω αιρετά μέλη, η Σ.Ε. δεν μετέχει στο όργανο αυτό.
Άρθρο 9
Θεματικές Επιτροπές
Η Συντονιστική Επιτροπή σχηματίζει Επιτροπές από μέλη της Παράταξης, που αποτελούνται από πέντε (5) έως επτά (7) άτομα, οι οποίες ασχολούνται με ειδικότερα θέματα του Δήμου και της Παράταξης. Στις επιτροπές αυτές προεδρεύει ένα μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής.
Έργο των Επιτροπών είναι να συμβουλεύουν και να ενημερώνουν την Σ.Ε. για τα θέματα με τα οποία ασχολούνται, καθώς και η διεκπεραίωση οποιασδήποτε δραστηριότητας τους αναθέσει η Σ.Ε..
Άρθρο 10
Ελεγκτική Επιτροπή
Η Ελεγκτική Επιτροπή αποτελείται από τρία (3) μέλη της Παράταξης. Εκλέγεται από την Γενική Συνέλευση, κάθε δύο έτη, την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου στην ίδια συνεδρίαση με την εκλογής της Σ.Ε. και του Προέδρου της, με μυστική διά ψηφοδελτίων ψηφοφορία. Έργο της Ελεγκτικής Επιτροπής είναι ο αυστηρός και συστηματικός έλεγχος και παρακολούθηση της διαχείρισης των οικονομικών του ΦΙ.Κ.Ο..
Κάθε έτος ελέγχει και υπογράφει τον οικονομικό απολογισμό και προϋπολογισμό της Παράταξης, που συντάσσει η συντονιστική Επιτροπή και εγκρίνεται ή όχι με φανερή ψηφοφορία από τη Γενική Συνέλευση.  Η Ελεγκτική Επιτροπή εκλέγει με φανερή ψηφοφορία Πρόεδρο εκ των μελών της, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την σύγκλησή της και την διεύθυνση των συνεδριάσεών της.
Άρθρο 11
Πόροι της Παράταξης
Πόρους της Παράταξης αποτελούν:
α] Το δικαίωμα εγγραφής και οι τακτικές ετήσιες εισφορές των μελών που ορίζει η Σ.Ε.
β] Τα έσοδα από εκδηλώσεις της Παράταξης.
γ] Οι έκτακτες εισφορές, παροχές, δωρεές ή επιχορηγήσεις από μέλη, ιδιώτες η από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού η δημοσίου δικαίου.
δ] Από εκδόσεις ημερολογίων, βιβλίων, εφημερίδων, διοργάνωση καλλιτεχνικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων και κάθε άλλο νόμιμο μέσο για την ενίσχυση των οικονομικών της Παράταξης και την επιτυχία του σκοπού της.
ε] Οι εκ περιουσίας της Παράταξης πρόσοδοι.
στ] Κληρονομίες, κληροδοσίες, δωρεές κ.λ.π.







Άρθρο 12
Τροποποίηση του Καταστατικού

Το Καταστατικό του ΦΙ.Κ.Ο. μπορεί να τροποποιείται μόνο με απόφαση των 2/3 της Γενικής Συνέλευσης και εφόσον είναι παρόντες υπερβαίνουν έστω και κατά ένα το ήμισυ των μελών του. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου